Historiaa

Koskenhaltiat on perustettu vuonna 1960.


1960-luku

Lippukunnan perustaminen

Seurakunta sai lahjoituksena maa-alueen Martinkylästä v. 1957. Paikkakunnalla asui Matti Nummelin, ns. Metsä-Masa, joka partiolaisena sai idean partiomajasta. Hän laati piirustukset ja kustannusarvion. Partiomaja valmistui keväällä 1959 ja vuotta myöhemmin se vihittiin käyttöön. Partiotoiminnan aloittaminen ei ollut helppoa alueella, missä seurakuntakin vasta aloiteli nuorisotoimintaansa. Lippukunamme perusti Hjördis "Össi" Nikula vuonna 1960. Koskenhaltiat oli tyttölippukunta. Koskenhaltioiden perustamiskokous pidettiin 2. päivä helmikuuta. Toiminta aloitetiin n. 15 tontulla ja 13 vartioikäisellä tytöllä. Ensimmäiset vartiot olivat nimeltään Orava ja Nalle. Samalla alueella toimi poikalippukunta Vantaan Metsänkävijät, joka oli perustettu kahta vuotta aiemmin.

Partiomajan vihkiäiset 29.5.1960

Aluksi lauloimme virrestä Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Sen jälkeen piti seurakuntamme kirkkoherra vihkiäispuheen. Kuuluttajana oli nuorisopastori Armas Vuoristo. Teimme partiolupauksen. Nallet tekivät yhdessä meidän kanssa. Sen jälkeen tekivät pojat. He pitivät oikein pienestä Suomen lipusta kiinni. Kun tytöt olivat luvanneet puhui Össi meille, että puku ei tee partiolaiseksi, sitten hän sitoi partioliinamme solmuun ja onnitteli meitä. Siellä tarjottiin pullaa, piparkakkua ja mehua. Lapsilla oli kahvin sijasta mehua. Sen jälkeen oli vielä vapaa sana.

Hely (Irmeli Neirala 12v, Orava-vartio)


Uusia johtajia vuonna 1961

Vuonna 1961 tuli uusia johtajia Össin avuksi. Ensimmäisenä vuonna Össi oli hoitanut kaikki tehtävät lippukunnanjohtajan ja sihteerin tehtävistä koulutusvartion vetämiseen.


Suoritusvaatimuksista vuonna 1962

Kätevyys-merkin suoritusohjeet vuonna 1962 painetusta Suomen Partiotyttöjen taitomerkki-kirjasta:

1. Opettele 5 uutta solmua

2. Pystytä retkiteltta ja rakenna kaksi erilaista retkitulisijaa

3. Suorita jokin yksinkertainen maalaustyö

4. Teroita veitsi

5. Kiillota kupari-, messinki- ja hopeaesineitä

6. Pese lasi-, posliini-, emali-, alumiini ja puuastioita

7. Pese valkeita, kirjavia ja villaisia vaatteita

8. Mankeloi ja silitä liinavaatteita sekä poista vaatteista tahroja

9. Selosta, miten jalkineita on hoidettava

10. Valmista vihta (vasta), vispilä ja luuta

11. Käytä nopeasti Turistia

12. Vaihda sulake

Koskenhaltioille oma lippu vuonna 1964

17.4. tämä historiallinen päivä vihdoin koitti. Lippukunta oli saanut oman lipun, kiitos arvoisan vanhempainneuvoston. Hieno lippu, mutta hienoja olivat puheetkin, millä se tankoon kiinnitettiin. Virteen Soi kunniaksi Luojan päättyi tämä ikimuistettava tilaisuus.

Tipu (Leena Koski)

(Varoja lipun hankintaan saatiin mm. kok lippukunnan yhteisestä paperinkeräyskampanjasta)

Yrjönpäiväjuhla 1965

Yrjönpäiväjuhlaa ja samalla lippukunnan viisivuotisjuhlaa vietettiin 21.4. Tipun Mannerheimsolki ja kaksi vj-tutkintoa luokkasuoritusten lisäksi kertovat yhä kasvavasta partioinnostuksesta. Yrjönpäiväparaatiin saatiin Vantaan Lions-klubilta lahjoituksena uusi kiiltävä rumpu.

Tarja Tenkanen, lpk:n sihteeri

Pyöräretki ja toimintaa Vantaanpuistoon vuonna 1967

Paljon ennakkopuheita aiheuttanut Syce-vartoon pyöräretki Etelä-Suomeen. Matkalla olitiin kahdeksan vuorokautta (296km). Matkalla tavattiin pelkästään ystävällisiä ihmisiä ja nähtiin paljon uutta.

Syksyllä perustettiin Vantaanpuistoon kaksi uutta vartiota ja tonttuparvi. Nyt on lippukunnassa kolme vartiota ja kolme tonttuparvea, lisäksi tarpojaryhmä. Koko Koskenhaltioain vahvuus lienee 75. (Vuonna 1967 lippuknta rekisteröitiin).

Siru Tenkanen

Rusettiluistelut ja hiihtokilpailujen voitto vuonna 1968

Paikkakunnnan ensimmäiset rusettiluistelut 18.2. järjestäjinä Koskenhaltiat ja Vantaan Metsänkävijät. Vaikka luistelupäivä oli kylmä kerääntyi kentälle paljon väkeän. 350 henkeä. Rusettiluistelutko olivat vuoden päätahatuma vaiko Koskenhaltioiden yllättävä ja samalla niin kunniakas voitto Kannuksen hiihtokilpailuissa.

Siru Tenkanen

Lippukunnan ensimmäinen oma leiri 1969

7.7.-14.7. hartaasti odotettu Lippukuntaleiri Lohjalla. Ensimmäinen lippukunnan ihan oma leiri. Aikaisempinakin kesinä oltiin toki leireilty, mutta aina muiden lippukuntien tai piirin leireillä.

Lippukunnanjohtajat 60-luvulla

1960 Hjördis "Össi" Nikula

1961 Anneli Tiihonen

1962 - 1965 Hjördis "Össi" Nikula

1966 - 1970 Leena "Tipu" Koski

1970-luku

Lippukunnan anatomiaa vuosikymmenen alussa

Vartioita olivat Beibi, Lunni ja Haamu, tonttuparvia puolestaan Bambit Koivupäässä, Sienet Martinkylässä ja Pampulat Vantaanpuistossa. Lisäksi oli tarpojaryhmä Tyrnipsi. Lippukunnan toimintaa tuki Vantaan Metsänkävijöiden kanssa yhteinen vanhempainneuvosto ja Össin vetämä äitikerho.

Toimintaselostuksesta vuodelta 1972

...Partiotaitokilpailut olivat lippukunnalle tänä vuonna antoisisa. Kiitos Kisun ja tyttöjen. Ensin tuli voitto piirin karsinnoissa ja sittem peräti 9. sija valtakunnallisessa taistossa Pirttimäen maastossa...

...Vuoden toiminnalle erittäin tunnusomaista on ollut jatkuva jäsenmäärän nousu ja valtava toimitilojen ja johtajien puute. Lippuuntamme jäsenvahvuus on 112...

Leena Soikkeli

Vuoden 1976 tapahtumia

...Oma leiri. Mukava siellä olikin, olihan se sentään Ritun suoritusleiri. Ritusta tuli sitten lippukuntamme kaikkien aikojen ensimmäinen kolmiapila-johtaja...

... vuoden suurimpana merkkitapauksena voidaan pitää oman varaston saamista, kiitos urakoitsija Verkkoperän ja Anto Kosne... Toimitila-tilanne on entistä kurjempi. Partiomaja aiotaan ottaa meiltä kokonaa...

...Pääsimmekin aloittamaan uuden vuoden vihdoinkin toteutuneen piirijaon tuloksensa Pääkaupunkiseudun partiolaisina. Muistakaapa tämä muutos tästälähin. Uusimaa on meille nyt taaksejäänyttä elämä...

Leena Soikkeli

Kurikanjärven kämppä vuonna 1979

Jos joku ei vielä tiedä niin lpk on sanut lahjoituksena Nikulan perheeltä yhdessä Vantaan Metsänkävijöiden kanssa hirsisen saunamökin. Mökistä on tarkoitus tehdä lippukunnille retkikämppä. Tähän tarkoitukseen sopiva paikka on saatu vuokrasopimuksella Hiiskuan kartanolta. Ainakin juurikkaan harvennusta on tiedossa vuokranmaksuksi.

Lippukunnanjohtajat 1970-luvulla

1966 - 1970 Leena "Tipu" Koski

1971 - 1976 Ritva "Ritu" Lukkarinen

1977 - 1978 Helena "Henna" Wirgentius

1979 - 1982 Pirjo "Kisu" Nikula

1980-luku

1983 Kuutamo-leiri (kronikasta)

Aamulla herätys. Teltasta pois klo 6 kalaan. Onneksi johtajat nukkui edes tunnin pommiin. Taikinasyötillä ei tullut kuin yksi kaksimetrinen vihreäsuomuinen leppähauki, rannalta sekin. Suunnistimme, paikallaan kylläkin ja matkustimme hönderihin päin. Survivaliloitiin eli elettiin luonnon antimilla, Andalusialaisella pussileitolla ja mustikoilla.

Vihtijären leiri 1984

Me taas mentiin hönderiä tekemään, muut meni mustikkaan. Lopulta hönskä oli valmis. Siitä tuli luksus (Säde vaan haukkui sen lyttyyn). Ja nytpä on nälkä. Me höndärin tekijät saatiin vähän ylimääräistä ruokaa. Seuraavaksi tehtiin leirimerkki. Tina valettiin perunaan.

Myyrä-vartio

Vuonna 1987 lippukunnassa toimineita ryhmiä ja johtajia

Lpkj Aniitta "Asko" Kurkela

Lpkja Pirjo "Kisu" Nikula

Sihteeri Reija "Ressu" Stenbäck

Rahasto Helena "Henna" Sinerviö

Vanhempainneuvosto: Carita Korolainen

Vartiot:

Tanelit (Saija "Samu" Harmanen ja Johanna "Jose" Leppälä)

Hirviöt (Laura "Lare" Reinikainen ja Leila Rissanen)

Lilliputit (Suvi Ulmanen ja Titta Kantanen)

Otavat (Kirsi Varila ja Marjo Virtanen)

Haamut (Marica "Rica" Koronainen ja Outi "Ode" Pyylampi)

Piraijat (Mira Karjalainen ja Johanna "Jossu" Immonen)

Laumat:

Mörrimöykyt (Reija "Ressu" Stenbäck)

Pussikarhut (Aniitta "Asko" Kurkela ja Monica "Måni" Bergström)

Vaeltajat:

Tappajapalikat (Pirjo "Kisu" Nikula)

Lippukunnanjohtajat 1980-luvulla

1979 - 1982 Pirjo "Kisu" Nikula

1983 - 1985 Monica "Måni" Bergström

1986 - 1989 Aniitta "Asko" Kurkela

1990-luku

Yleistä 1990-luvulta

Lippukunnastamme tuli vuonna 1996 virallisesti sekalippukunta.

Tilat

Syksyllä 1990 saimme oman kolon Raikukujalta kerrostalon alakerrasta. Koha oli pitkään kokoontunut siellä sun täällä, srk:n eri kerhotiloissa, parakkikoululla jne., joten oma kolo oli tärkeä juttu. Samana vuonna vanhempainneuvosto hankki meille Pahatjärvien leirialueen Orimattilasta. Sittenmmin (v.1995) laumojen ja vartioiden kokoukset siirtyivät takaisin Majalle vuosien tauon jälkeen. Johtajisto puolestaan järjestäytyi Vamen kanssa yhteiseen toimistotilaan Raiviosunmäki 3:een. Vuonna 1997 toimiston tiloihin päätettiin perustaa päiväkoti, mutta saimme hankittua uuden tilan ihan vierestä, Raiviosunmäki 4:stä (nykyinen toimisto).

Edustusasu

Vuonna 1991 hankittiin lippukunnan oma harmaa huvi. Huvin suunnitteli Saija "Samu" Harmanen. Tähän saakka oli käytetty sinistä, ns. yleishuivia. Ensimmäiset Koha-anorakit puolestaan hankittiin 1996. Logon suunnittelija on Ulrika "Ullis" Köngäs. Vuonna 1999 hankittiin myös uudet hihamerkit, jotka ovat Ari Haapakosken suunnittelemat.

Bestikset-vartion kokous 1993

Meijän piti valita itää tai länsi, jouduttiin piirtää Etelä- ja Pohjois-Amerikka ja Grönlantii. Ni sitt meiän piti värittää niist maist se osa jossa on partiolaisii. Sitt Kaisa kysy meilt miks vasemmalla kädell kätellään. No, koska vasemmalla puolella on sydän ja oikeella tervehditään. Sitt Anu kysy halutaaks me Australialainen kirjekamu-vartsa. Niitten vartsojen nimet on jotkut nenäeläimet ja gahlit.

Tia, Urkku, Valppu, Ansku, Sini, Riikka ja Minsku

Kauan kaivattu, pitkään muisteltu Keppo - Kohan ja Vamen yhteinen kesäleiri vuonna 1995

Leirin aikana opittiin erätaitoja, katastrofia ja oli vesipäivä. Kaksiöisen Hiken aiheeksi tuli tutkimustoimisto Detaljin pyynnöstä Novellien takaa-ajo. Keppo, keoppo, Deivid, Veikko puoli? Viimeisen kokonaisen päivän aiheena oli fantasia. Seuraavana päivänä purku. Naula-taideteos oli vähällä päästä ARS-99 näyttelyyn. Sini

Muumi-vartion fillarivaellus Ahvenanmaalle vuonna 1996

Sitten väännettiin ohjaustangot kohti Kastelholman lunnaa. Anna kuukahti alkumatkalla ja siinä sitten mötkötettiin enemmän ja vähemmän. Kastelholman linna oli sitten tosi upee. Matka jatkui musiikillisissa merkeissä, jokainen laulo omiaan ja välillä hoilattiin yhteisiä. Päästiin sitten Maarianhaminaan... Yhteispyöräilymatkaksi tuli lähes 500 km. Ålskilta ollaan selvitty tähän mennessä kahdella kaatumisella. Pyöristä on tähän mennessä hajonnut yhdet vaihteet ja kolmesta pyörästä jalat.

Kati, Heini, Hansku ja Anna

Leirit, joilla koskenhaltioita mukana

1990 Tervas - Suomen Partiolaisten suurleiri, Kannonkoski

1991 Zoo - Kohan oma leiri, Orimattila

1992 -

1993 Jäkälä - Kannuksen leiri, Evo

1994 Nordträff - Kannus ja pohjoismaiset ystävyyskunnat, Norja

1995 Keppo - Koha ja Vame, Lammi

1995 Hollannin jamboree - WOSM

1996 Wärkki - Kohan oma leiri, Orimattila

1996 Loisto - Suomen Partiolaisten suurleiri, Hanko

1997 Jurtti - Koha ja Keronkävijät, Fiskars

1998 Säilä - Kohan sudenoentuleiri, Partiopoukama, Porvoo

1999 Chilen jamboree - WOSM 1999 Nordträff - Kannus ja pohjoismaiset ystävyyskunnat, Ruotsi

1999 Väkkärä - Kannuksen sudenpentuleiri

1999 Pilke - Pääkaupunkiseudun partiolaisten vaeltajaleiri

Lippukunnanjohtajat 1990-luvulla

1990 - 1991 Piia "Piipe" Harmanen

1992 - 1993 Outi "Ode" Pyylampi

1994 - 1995 Reija "Ressu" Stenbäck

1996 - 1998 Anu Nieminen

1999 - 2000 Kaisa Luodekari

2000-luku

Lippukunnanjohtajat 2000-luvulla

1999 - 2000 Kaisa Luodekari

2001 - 2002 Sini Pyylampi

2003 - 2004 Anna-Maija "Ansku" Luodekari

2005 - 2006 Tea Jormanainen

2007 Mikael Tammisalo

2008 - 2009 Laura Viitanen

Leirit 2000-luvulla

2000 Havukka - Lippukunnan oma leiri, Bromarv

2001 Pinna - Vartiolaisten pyöräleiri, Ahvenanmaa

2001 Vasu - sudenpentuleiri yhdessä Vamen ja Tiksin kanssa, Partiopoukama

2002 Kerkkä - Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Piirileiri

2003 Áivi - vaellus vartiolaisille ja vanhemmille, Muotkatunturit

2003 Kesä Nuuksiossa -vaellus sudenpennuille, Nuuksio

2003-2004 Nordtreffi - Suomessa talvileirinä vartiolaisille

2004 Aikamatka - sudenpentuleiri yhdessä Kaiden, Karpan ja Mypan kanssa

2004 Tarus - Suomen Partiolaisten suurleiri Padasjoella vartiolaisille ja sitä vanhemmille

2005 Koho - lippukunnan oma leiri Lopella

2006 Luppo - Partiokannuksen eli vantaalaisten leiri Porvoossa

2007 Tempaus - Koskenhaltioiden ja Kartanopartion kesäleiri

2008 Aihki - Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri, Jämijärvi

2009 Vaelluksia (Menninkäisten kesävaellus)

2010 Välke - Vantaan Partiokannuksen leiri sudenpennuille ja seikkailijoille

2010 Kilke - Suomen Partiolaisten suurleiri Evolla tarpojille ja sitä vanhemmille

2010-luku

Lippukunnanjohtajat 2010-luvulla

2010 Laura Viitanen ja Miro Turunen

2011 Pirjo "Kisu" Nikula-Ijäs

2012 Kaisa Kangas 

2013 - 2015 Eija Hirvonen

Leirit 2010-luvulla

2011 Toutain - Oman lippukunnan leiri, Kurikanjärvellä

2012 Saraste - Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri, Evo 

2013 Taifuuni - Oman lippukunnan leiri

2014 Mahti - Vantaan Partiokannuksen leiri

2015 Wild Wild West - Viiden vantaalaisen lippukunnan yhteinen kesäleiri                        (Koskenhaltiat, Kaivokselan Delfiinit, Tavastit, Tikkurilan Siniset, Timanttipartio)

2015 WSJ - Maailmanjamboree, Yamaguchi, Japani

2016 Roihu - Suomen Partiolaisten suurleiri Evolla tarpojille ja sitä vanhemmille

2018 Kliffa - Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri, Evo 

2019 WSJ - Maailmanjamboree, West Virginia, Yhdysvallat

2022 Kajo - Suomen Partiolaisten suurleiri Evolla tarpojille ja sitä vanhemmille

2024 Nordtreff - Partiokannuksen ja pohjoismaisten ystävyyskaupunkien lippukunnan leiri