Yleistä‎ > ‎

Historiaa

Koskenhaltiat on perustettu vuonna 1960.


1960-luku

Lippukunnan perustaminen
Seurakunta sai lahjoituksena maa-alueen Martinkylästä v. 1957. Paikkakunnalla asui Matti Nummelin, ns. Metsä-Masa, joka partiolaisena sai idean partiomajasta. Hän laati piirustukset ja kustannusarvion. Partiomaja valmistui keväällä 1959 ja vuotta myöhemmin se vihittiin käyttöön. Partiotoiminnan aloittaminen ei ollut helppoa alueella, missä seurakuntakin vasta aloiteli nuorisotoimintaansa. Lippukunamme perusti Hjördis "Össi" Nikula vuonna 1960. Koskenhaltiat oli tyttölippukunta. Koskenhaltioiden perustamiskokous pidettiin 2. päivä helmikuuta. Toiminta aloitetiin n. 15 tontulla ja 13 vartioikäisellä tytöllä. Ensimmäiset vartiot olivat nimeltään Orava ja Nalle. Samalla alueella toimi poikalippukunta Vantaan Metsänkävijät, joka oli perustettu kahta vuotta aiemmin.

Partiomajan vihkiäiset 29.5.1960
Aluksi lauloimme virrestä Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Sen jälkeen piti seurakuntamme kirkkoherra vihkiäispuheen. Kuuluttajana oli nuorisopastori Armas Vuoristo. Teimme partiolupauksen. Nallet tekivät yhdessä meidän kanssa. Sen jälkeen tekivät pojat. He pitivät oikein pienestä Suomen lipusta kiinni. Kun tytöt olivat luvanneet puhui Össi meille, että puku ei tee partiolaiseksi, sitten hän sitoi partioliinamme solmuun ja onnitteli meitä. Siellä tarjottiin pullaa, piparkakkua ja mehua. Lapsilla oli kahvin sijasta mehua. Sen jälkeen oli vielä vapaa sana.
Hely (Irmeli Neirala 12v, Orava-vartio)

Uusia johtajia vuonna 1961
Vuonna 1961 tuli uusia johtajia Össin avuksi. Ensimmäisenä vuonna Össi oli hoitanut kaikki tehtävät lippukunnanjohtajan ja sihteerin tehtävistä koulutusvartion vetämiseen.

Suoritusvaatimuksista vuonna 1962
Kätevyys-merkin suoritusohjeet vuonna 1962 painetusta Suomen Partiotyttöjen taitomerkki-kirjasta:
1. Opettele 5 uutta solmua
2. Pystytä retkiteltta ja rakenna kaksi erilaista retkitulisijaa
3. Suorita jokin yksinkertainen maalaustyö
4. Teroita veitsi
5. Kiillota kupari-, messinki- ja hopeaesineitä
6. Pese lasi-, posliini-, emali-, alumiini ja puuastioita
7. Pese valkeita, kirjavia ja villaisia vaatteita
8. Mankeloi ja silitä liinavaatteita sekä poista vaatteista tahroja
9. Selosta, miten jalkineita on hoidettava
10. Valmista vihta (vasta), vispilä ja luuta
11. Käytä nopeasti Turistia
12. Vaihda sulake


Koskenhaltioille oma lippu vuonna 1964
17.4. tämä historiallinen päivä vihdoin koitti. Lippukunta oli saanut oman lipun, kiitos arvoisan vanhempainneuvoston. Hieno lippu, mutta hienoja olivat puheetkin, millä se tankoon kiinnitettiin. Virteen Soi kunniaksi Luojan päättyi tämä ikimuistettava tilaisuus.
Tipu (Leena Koski)

(Varoja lipun hankintaan saatiin mm. kok lippukunnan yhteisestä paperinkeräyskampanjasta)


Yrjönpäiväjuhla 1965
Yrjönpäiväjuhlaa ja samalla lippukunnan viisivuotisjuhlaa vietettiin 21.4. Tipun Mannerheimsolki ja kaksi vj-tutkintoa luokkasuoritusten lisäksi kertovat yhä kasvavasta partioinnostuksesta. Yrjönpäiväparaatiin saatiin Vantaan Lions-klubilta lahjoituksena uusi kiiltävä rumpu.
Tarja Tenkanen, lpk:n sihteeri

Pyöräretki ja toimintaa Vantaanpuistoon vuonna 1967
Paljon ennakkopuheita aiheuttanut Syce-vartoon pyöräretki Etelä-Suomeen. Matkalla olitiin kahdeksan vuorokautta (296km). Matkalla tavattiin pelkästään ystävällisiä ihmisiä ja nähtiin paljon uutta.
Syksyllä perustettiin Vantaanpuistoon kaksi uutta vartiota ja tonttuparvi. Nyt on lippukunnassa kolme vartiota ja kolme tonttuparvea, lisäksi tarpojaryhmä. Koko Koskenhaltioain vahvuus lienee 75. (Vuonna 1967 lippuknta rekisteröitiin).
Siru Tenkanen


Rusettiluistelut ja hiihtokilpailujen voitto vuonna 1968
Paikkakunnnan ensimmäiset rusettiluistelut 18.2. järjestäjinä Koskenhaltiat ja Vantaan Metsänkävijät. Vaikka luistelupäivä oli kylmä kerääntyi kentälle paljon väkeän. 350 henkeä. Rusettiluistelutko olivat vuoden päätahatuma vaiko Koskenhaltioiden yllättävä ja samalla niin kunniakas voitto Kannuksen hiihtokilpailuissa.
Siru Tenkanen


Lippukunnan ensimmäinen oma leiri 1969
7.7.-14.7. hartaasti odotettu Lippukuntaleiri Lohjalla. Ensimmäinen lippukunnan ihan oma leiri. Aikaisempinakin kesinä oltiin toki leireilty, mutta aina muiden lippukuntien tai piirin leireillä.


Lippukunnanjohtajat 60-luvulla
1960 Hjördis "Össi" Nikula
1961 Anneli Tiihonen
1962 - 1965 Hjördis "Össi" Nikula
1966 - 1970 Leena "Tipu" Koski1970-luku

Lippukunnan anatomiaa vuosikymmenen alussa
Vartioita olivat Beibi, Lunni ja Haamu, tonttuparvia puolestaan Bambit Koivupäässä, Sienet Martinkylässä ja Pampulat Vantaanpuistossa. Lisäksi oli tarpojaryhmä Tyrnipsi. Lippukunnan toimintaa tuki Vantaan Metsänkävijöiden kanssa yhteinen vanhempainneuvosto ja Össin vetämä äitikerho.

Toimintaselostuksesta vuodelta 1972
...Partiotaitokilpailut olivat lippukunnalle tänä vuonna antoisisa. Kiitos Kisun ja tyttöjen. Ensin tuli voitto piirin karsinnoissa ja sittem peräti 9. sija valtakunnallisessa taistossa Pirttimäen maastossa...
...Vuoden toiminnalle erittäin tunnusomaista on ollut jatkuva jäsenmäärän nousu ja valtava toimitilojen ja johtajien puute. Lippuuntamme jäsenvahvuus on 112...
Leena Soikkeli


Vuoden 1976 tapahtumia
...Oma leiri. Mukava siellä olikin, olihan se sentään Ritun suoritusleiri. Ritusta tuli sitten lippukuntamme kaikkien aikojen ensimmäinen kolmiapila-johtaja...
... vuoden suurimpana merkkitapauksena voidaan pitää oman varaston saamista, kiitos urakoitsija Verkkoperän ja Anto Kosne... Toimitila-tilanne on entistä kurjempi. Partiomaja aiotaan ottaa meiltä kokonaa...
...Pääsimmekin aloittamaan uuden vuoden vihdoinkin toteutuneen piirijaon tuloksensa Pääkaupunkiseudun partiolaisina. Muistakaapa tämä muutos tästälähin. Uusimaa on meille nyt taaksejäänyttä elämä...
Leena Soikkeli

Kurikanjärven kämppä vuonna 1979
Jos joku ei vielä tiedä niin lpk on sanut lahjoituksena Nikulan perheeltä yhdessä Vantaan Metsänkävijöiden kanssa hirsisen saunamökin. Mökistä on tarkoitus tehdä lippukunnille retkikämppä. Tähän tarkoitukseen sopiva paikka on saatu vuokrasopimuksella Hiiskuan kartanolta. Ainakin juurikkaan harvennusta on tiedossa vuokranmaksuksi.Lippukunnanjohtajat 1970-luvulla
1966 - 1970 Leena "Tipu" Koski
1971 - 1976 Ritva "Ritu" Lukkarinen
1977 - 1978 Helena "Henna" Wirgentius
1979 - 1982 Pirjo "Kisu" Nikula


1980-luku

1983 Kuutamo-leiri (kronikasta)
Aamulla herätys. Teltasta pois klo 6 kalaan. Onneksi johtajat nukkui edes tunnin pommiin. Taikinasyötillä ei tullut kuin yksi kaksimetrinen vihreäsuomuinen leppähauki, rannalta sekin. Suunnistimme, paikallaan kylläkin ja matkustimme hönderihin päin. Survivaliloitiin eli elettiin luonnon antimilla, Andalusialaisella pussileitolla ja mustikoilla.

Vihtijären leiri 1984
Me taas mentiin hönderiä tekemään, muut meni mustikkaan. Lopulta hönskä oli valmis. Siitä tuli luksus (Säde vaan haukkui sen lyttyyn). Ja nytpä on nälkä. Me höndärin tekijät saatiin vähän ylimääräistä ruokaa. Seuraavaksi tehtiin leirimerkki. Tina valettiin perunaan.
Myyrä-vartioVuonna 1987 lippukunnassa toimineita ryhmiä ja johtajia
Lpkj Aniitta "Asko" Kurkela
Lpkja Pirjo "Kisu" Nikula
Sihteeri Reija "Ressu" Stenbäck
Rahasto Helena "Henna" Sinerviö
Vanhempainneuvosto: Carita Korolainen
Vartiot:
Tanelit (Saija "Samu" Harmanen ja Johanna "Jose" Leppälä)
Hirviöt (Laura "Lare" Reinikainen ja Leila Rissanen)
Lilliputit (Suvi Ulmanen ja Titta Kantanen)
Otavat (Kirsi Varila ja Marjo Virtanen)
Haamut (Marica "Rica" Koronainen ja Outi "Ode" Pyylampi)
Piraijat (Mira Karjalainen ja Johanna "Jossu" Immonen)
Laumat:
Mörrimöykyt (Reija "Ressu" Stenbäck)
Pussikarhut (Aniitta "Asko" Kurkela ja Monica "Måni" Bergström)
Vaeltajat:
Tappajapalikat (Pirjo "Kisu" Nikula)Lippukunnanjohtajat 1980-luvulla
1979 - 1982 Pirjo "Kisu" Nikula
1983 - 1985 Monica "Måni" Bergström
1986 - 1989 Aniitta "Asko" Kurkela


1990-luku

Yleistä 1990-luvulta
Lippukunnastamme tuli vuonna 1996 virallisesti sekalippukunta.

Tilat
Syksyllä 1990 saimme oman kolon Raikukujalta kerrostalon alakerrasta. Koha oli pitkään kokoontunut siellä sun täällä, srk:n eri kerhotiloissa, parakkikoululla jne., joten oma kolo oli tärkeä juttu. Samana vuonna vanhempainneuvosto hankki meille Pahatjärvien leirialueen Orimattilasta. Sittenmmin (v.1995) laumojen ja vartioiden kokoukset siirtyivät takaisin Majalle vuosien tauon jälkeen. Johtajisto puolestaan järjestäytyi Vamen kanssa yhteiseen toimistotilaan Raiviosunmäki 3:een. Vuonna 1997 toimiston tiloihin päätettiin perustaa päiväkoti, mutta saimme hankittua uuden tilan ihan vierestä, Raiviosunmäki 4:stä (nykyinen toimisto).

Edustusasu
Vuonna 1991 hankittiin lippukunnan oma harmaa huvi. Huvin suunnitteli Saija "Samu" Harmanen. Tähän saakka oli käytetty sinistä, ns. yleishuivia. Ensimmäiset Koha-anorakit puolestaan hankittiin 1996. Logon suunnittelija on Ulrika "Ullis" Köngäs. Vuonna 1999 hankittiin myös uudet hihamerkit, jotka ovat Ari Haapakosken suunnittelemat.

Bestikset-vartion kokous 1993
Meijän piti valita itää tai länsi, jouduttiin piirtää Etelä- ja Pohjois-Amerikka ja Grönlantii. Ni sitt meiän piti värittää niist maist se osa jossa on partiolaisii. Sitt Kaisa kysy meilt miks vasemmalla kädell kätellään. No, koska vasemmalla puolella on sydän ja oikeella tervehditään. Sitt Anu kysy halutaaks me Australialainen kirjekamu-vartsa. Niitten vartsojen nimet on jotkut nenäeläimet ja gahlit.
Tia, Urkku, Valppu, Ansku, Sini, Riikka ja Minsku

Kauan kaivattu, pitkään muisteltu Keppo - Kohan ja Vamen yhteinen kesäleiri vuonna 1995
Leirin aikana opittiin erätaitoja, katastrofia ja oli vesipäivä. Kaksiöisen Hiken aiheeksi tuli tutkimustoimisto Detaljin pyynnöstä Novellien takaa-ajo. Keppo, keoppo, Deivid, Veikko puoli? Viimeisen kokonaisen päivän aiheena oli fantasia. Seuraavana päivänä purku. Naula-taideteos oli vähällä päästä ARS-99 näyttelyyn. Sini
Muumi-vartion fillarivaellus Ahvenanmaalle vuonna 1996
Sitten väännettiin ohjaustangot kohti Kastelholman lunnaa. Anna kuukahti alkumatkalla ja siinä sitten mötkötettiin enemmän ja vähemmän. Kastelholman linna oli sitten tosi upee. Matka jatkui musiikillisissa merkeissä, jokainen laulo omiaan ja välillä hoilattiin yhteisiä. Päästiin sitten Maarianhaminaan... Yhteispyöräilymatkaksi tuli lähes 500 km. Ålskilta ollaan selvitty tähän mennessä kahdella kaatumisella. Pyöristä on tähän mennessä hajonnut yhdet vaihteet ja kolmesta pyörästä jalat.
Kati, Heini, Hansku ja Anna
Leirit, joilla koskenhaltioita mukana
1990 Tervas - Suomen Partiolaisten suurleiri, Kannonkoski
1991 Zoo - Kohan oma leiri, Orimattila
1992 -
1993 Jäkälä - Kannuksen leiri, Evo
1994 Nordträff - Kannus ja pohjoismaiset ystävyyskunnat, Norja
1995 Keppo - Koha ja Vame, Lammi
1995 Hollannin jamboree - WOSM
1996 Wärkki - Kohan oma leiri, Orimattila
1996 Loisto - Suome Partiolaisten suurleiri, Hanko
1997 Jurtti - Koha ja Keronkävijät, Fiskars
1998 Säilä - Kohan sudenoentuleiri, Partiopoukama, Porvoo
1999 Chilen jamboree - WOSM 1999 Nordträff - Kannus ja pohjoismaiset ystävyyskunnat, Ruotsi
1999 Väkkärä - Kannuksen sudenpentuleiri
1999 Pilke - Pääkaupunkiseudun partiolaisten vaeltajaleiri


Lippukunnanjohtajat 1990-luvulla
1990 - 1991 Piia "Piipe" Harmanen
1992 - 1993 Outi "Ode" Pyylampi
1994 - 1995 Reija "Ressu" Stenbäck
1996 - 1998 Anu Nieminen
1999 - 2000 Kaisa Luodekari2000-luku

Lippukunnanjohtajat 2000-luvulla
1999 - 2000 Kaisa Luodekari
2001 - 2002 Sini Pyylampi
2003 - 2004 Anna-Maija "Ansku" Luodekari
2005 - 2006 Tea Jormanainen
2007 Mikael Tammisalo
2008 - 2009Laura Viitanen

Leirit 2000-luvulla
2000 Havukka - Lippukunnan oma leiri, Bromarv
2001 Pinna - Vartiolaisten pyöräleiri, Ahvenanmaa
2001 Vasu - sudenpentuleiri yhdessä Vamen ja Tiksin kanssa, Partiopoukama
2002 Kerkkä - Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Piirileiri
2003 Áivi - vaellus vartiolaisille ja vanhemmille, Muotkatunturit
2003 Kesä Nuuksiossa -vaellus sudenpennuille, Nuuksio
2003-2004 Nordtreffi - Suomessa talvileirinä vartiolaisille
2004 Aikamatka - sudenpentuleiri yhdessä Kaiden, Karpan ja Mypan kanssa
2004 Tarus - Suomen Partiolaisten suurleiri Padasjoella vartiolaisille ja sitä vanhemmille
2005 Koho - lippukunnan oma leiri Lopella
2006 Luppo - Partiokannuksen eli vantaalaisten leiri Porvoossa
2007 Tempaus - Koskenhaltioiden ja Kartanopartion kesäleiri
2008 Aihki - Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri, Jämijärvi
2009 Vaelluksia (Menninkäisten kesävaellus)
2010 Välke - Vantaan Partiokannuksen leiri sudenpennuille ja seikkailijoille
2010 Kilke - Suomen Partiolaisten suurleiri Evolla tarpojille ja sitä vanhemmille

2010-luku
Lippukunnanjohtajat 2010-luvulla
2010 Laura Viitanen ja Miro Turunen
2011 Pirjo "Kisu" Nikula-Ijäs
2012 Kaisa Kangas 
2013 - 2015 Eija Hirvonen

Leirit 2010-luvulla

2011 Toutain - Oman lippukunnan leiri, Kurikanjärvellä
2012 Saraste - Pääkaupunkiseudun Partiolaisten piirileiri, Evo 
2013 Taifuuni - Oman lippukunnan leiri
2014 Mahti - Vantaan Partiokannuksen leiri
2015 Wild Wild West - Viiden vantaalaisen lippukunnan yhteinen kesäleiri                        (Koskenhaltiat, Kaivokselan Delfiinit, Tavastit, Tikkurilan Siniset, Timanttipartio)
2016 Roihu - Suomen Partiolaisten suurleiri Evolla tarpojille ja sitä vanhemmille